Pomidory z wegańskim twarożkiem
07:48
Pomidory z wegańskim twarożkiem to smak lata możliwy o każdej porze roku. Pisaliście ostatnio na facebookowym profilu, żeby na Smakuje Zdrowo było więcej wegańskiego nabiału, zatem smacznego! :)
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 szklanka ziaren
słonecznika
- ¼ szklanki wody
- 40 ml soku z cytryny
- ½ szklanki
posiekanego koperku
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
(można pominąć)
- ½ łyżeczki soli
himalajskiej
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy z
oliwek
- Słonecznik zalewamy gorącą wodą (aż wszystkie ziarna będą zakryte) i zostawiamy przynajmniej na kilka godzin (można krócej, jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy). Po tym czasie dodajemy do niego wodę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę i wszystko dokładnie blendujemy.
- Farsz mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i posiekanym koperkiem.
- Pomidory polewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i wydrążamy. Faszerujemy twarożkiem.
0 komentarze