Ziemniaki faszerowane słonecznikiem
07:02
Ogłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat, do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli nie znacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem.
Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie smakuje.
Składniki (na 10
sztuk):
- 10 ziemniaków
ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka ziaren
słonecznika
- 1 duża cebula
- sok z 1/2 cytryny
- olej/masło klarowane
- sól, pieprz do smaku
1. Cebulę
drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w
niewegańskiej wersji - masła klarowanego).
2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny.
3. Ziemniaki delikatnie wydrążamy, zostawiając około 0,5-1 cm brzegu.
4. Do słonecznika dodajemy zeszkloną cebulkę i wydrążony miąższ ziemniaków. Ponownie blendujemy. Solimy i pieprzymy do smaku.
5. Faszerujemy ziemniaki i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny.
3. Ziemniaki delikatnie wydrążamy, zostawiając około 0,5-1 cm brzegu.
4. Do słonecznika dodajemy zeszkloną cebulkę i wydrążony miąższ ziemniaków. Ponownie blendujemy. Solimy i pieprzymy do smaku.
5. Faszerujemy ziemniaki i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2 komentarze
O, a to ciekawy pomysł, musza być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą! :)
Usuń