Jaglane ciasto-zapiekanka ze śliwkami
01:42
Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie.
Składniki (na blachę 25cm x 25cm*)
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
- 6 łyżek słodzidła (syropu/cukru trzcinowego/kokosowego)
- 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 0,5 kg śliwek
- 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego (ew. syropu)
- Kaszę prażymy kilka minut w garnku, zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, cukier waniliowy i masło/olej. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.
- Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, dzielimy na połówki.
- Kaszę mieszamy (najlepiej łyżką) z mąką kokosową.
- 2/3 kaszy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociskamy.
- Na spód wykładamy śliwki, lekko wciskając je w kaszę.
- Posypujemy pozostałą 1/3 kaszy i cukrem.
- Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
* Jeśli użyjemy większej blachy, ciasto wyjdzie po prostu niższe. Warto wtedy dodać trochę więcej śliwek.
0 komentarze