Maślane ciasteczka kokosowe
07:37
Zrobiłam mleko kokosowe i zostały mi wiórki. Namoczone, wypłukane - wydawałoby się - do niczego. Ale jest wręcz przeciwnie. Jak zwykle szkoda było mi ich wyrzucać, postanowiłam więc coś pysznego z nich zrobić. I wyszły przepyszne, maślane, delikatnie kruche ciasteczka. Spróbujcie koniecznie! :)
Składniki (na około 12 sztuk):
- 1 szklanka wiórków kokosowych (pozostałych po produkcji domowego mleka kokosowego)
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki masła klarowanego (lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego)
- 6 łyżek cukru trzcinowego (lub innego słodzidła)
- dowolna marmolada/dżem
- Masło (lub olej) rozpuszczamy w rondelku.
- Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej ręką).
- Delikatnie formujemy kulki i spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem robimy delikatne wgłębienie pośrodku każdego ciasteczka.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach,
- Zostawiamy do wystygnięcia i dekorujemy dowolną marmoladą.
1 komentarze
Czy wyjdą ze zwykłych wiórek kokosowych? Nie robię mleka kokosowego i nie wiem czy będą ok bez namaczania.
OdpowiedzUsuń