Kasza jaglana z czarną fasolą
01:51
Kasza jaglana z czarną fasolą to kolejny pomysł na szybkie
danie z kaszy. Dostałam wyzwanie – przygotować kaszę jaglaną dla kogoś kto woli
trzymać się od niej z daleka. Wyzwanie zostało podjęte. Z sukcesem! :) Takie
połączenie składników sprawia, że smak kaszy samej w sobie jest naprawdę mało
wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny
błyskawiczny obiad nadaje się znakomicie.
Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków,
jabłka i cebuli. Pyszne było!
Składniki (na 4 porcje):
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- Cebulę pokrojoną w kostkę (i ew. pokrojony w kostkę boczek) szklimy na patelni na maśle około 5-8 minut.
- Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę (wlewamy na patelnię około ½ szklanki wody z kukurydzy). Dodajemy koncentrat i oregano, dusimy 5 minut.
- Mieszamy z kaszą, doprawiamy do smaku.
0 komentarze