Kasza gryczana z zielonym groszkiem
02:36
Kasza gryczana z groszkiem i suszonymi pomidorami to pomysł
na błyskawiczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Przepis przyda się też np.
na wakacjach, gdy chcemy szybko przygotować coś samemu, zamiast stołować się w
restauracji. Rzadko korzystam z puszek konserwowych, ale nie przesadzajmy -
w niektórych sytuacjach zwyczajnie się przydają.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 kaszy gryczanej niepalonej
- 1 cebula
- puszka zielonego groszku
- 10 suszonych pomidorów
- olej/masło klarowane
- 1 łyżeczka suszonych warzyw (lub naturalnej przyprawy uniwersalnej)
- sól, pieprz do smaku
- Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w grubą kostkę i dusimy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym ok. 5 minut.
- Dodajemy suszone warzywa, pokrojone w paseczki pomidory i odsączony groszek, dusimy kolejne 5 minut.
- Mieszamy z kaszą, solimy, pieprzymy do smaku i trzymamy na ogniu jeszcze kolejnych kilka minut.
0 komentarze