Zupa krem z batatów
04:43
Lubię zupy krem i takie też gotuję najczęściej. Są zdecydowanie
szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne. Nie trzeba
się na przykład starać o to, żeby równo pokroić warzywa. :) Zupa krem z batatów to dla mnie
mistrzostwo smaku. Zapraszam!
Składniki:
- 3 małe bataty (2 średnie lub 1 bardzo duży)
- 3 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka (korzeń, opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka naturalnej przyprawy uniwersalnej (suszonych
warzyw)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka masła klarowanego/oleju
- Cebulę kroimy dowolnie, wrzucamy do garnka i dusimy na maśle/oleju przez 5 minut.
- Resztę warzyw obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka razem z przyprawą uniwersalną. Dolewamy tyle wody, by była mniej więcej równo z warzywami, solimy.
- Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20-25 minut).
- Blendujemy, ew. solimy do smaku.
- Podajemy np. z prażonymi płatkami migdałowymi.
0 komentarze