Kawowy deser na ciepło z brązowego ryżu
09:47
Przy obecnej pogodzie chce mi się czasem jeść wszystko na ciepło. A że i kawa czasem też jest bardzo potrzebna przy deszczowej i smętnej aurze, powstał więc kawowy deser z brązowego ryżu, który idealnie smakuje na ciepło.
Składniki (na 2-4 porcje):
- 2 szklanki ugotowanego i lekko przestudzonego brązowego ryżu
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
- 1 banan
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
- Ryż, daktyle (razem z wodą) i kawę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do pucharków.
- Banana kroimy w plasterki i podduszamy 3 minuty na maśle. Wykładamy na masę z ryżu.
- Porzeczkę wkładamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Ew. dodajemy jakiegoś słodzidła (miód, syrop itp.). Przekładamy do pucharków.
1 komentarze
Same pyszności dzękuje
OdpowiedzUsuń