Jaglane ciasto-zapiekanka ze śliwkami

01:42

Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie. 


Składniki (na blachę 25cm x 25cm*)

- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
- 6 łyżek słodzidła (syropu/cukru trzcinowego/kokosowego)
- 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)

- 0,5 kg śliwek
- 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego (ew. syropu)

  1. Kaszę prażymy kilka minut w garnku, zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, cukier waniliowy i masło/olej. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, dzielimy na połówki.
  3. Kaszę mieszamy (najlepiej łyżką) z mąką kokosową. 
  4. 2/3 kaszy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociskamy. 
  5. Na spód wykładamy śliwki, lekko wciskając je w kaszę. 
  6. Posypujemy pozostałą 1/3 kaszy i cukrem.
  7. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

* Jeśli użyjemy większej blachy, ciasto wyjdzie po prostu niższe. Warto wtedy dodać trochę więcej śliwek. 



You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe