Jaglane wegańskie kotlety z porem i słonecznikiem

03:01

Idealne zarówno na wegański obiad (w towarzystwie ziemniaków i surówki), jak i na ciepłe śniadanie czy kolację. Jeśli mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, ich przygotowanie zajmie nie więcej niż kwadrans. Zapraszam na wyraziste w smaku, bardzo smaczne jaglane kotlety z porem i ziarnami słonecznika.




Składniki (na 4 kotlety):

- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- około 20 cm pora
- garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki zmielonych nasion lnu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej bez soli lub suszonych warzyw


  1. Kaszę, siemię lniane, sól i przyprawy dokładnie zmiksuj w pojemniku blendera. 
  2. Por pokrój w plasterki, wymieszaj z masą i ziarnami słonecznika.
  3. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki, spłaszczając je formuj kotlety.
  4. Smaż na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony.






You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe