Jaglane wegańskie kotlety z porem i słonecznikiem

03:01

Idealne zarówno na wegański obiad (w towarzystwie ziemniaków i surówki), jak i na ciepłe śniadanie czy kolację. Jeśli mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, ich przygotowanie zajmie nie więcej niż kwadrans. Zapraszam na wyraziste w smaku, bardzo smaczne jaglane kotlety z porem i ziarnami słonecznika.




Składniki (na 4 kotlety):

- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- około 20 cm pora
- garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki zmielonych nasion lnu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej bez soli lub suszonych warzyw


  1. Kaszę, siemię lniane, sól i przyprawy dokładnie zmiksuj w pojemniku blendera. 
  2. Por pokrój w plasterki, wymieszaj z masą i ziarnami słonecznika.
  3. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki, spłaszczając je formuj kotlety.
  4. Smaż na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony.






You Might Also Like

2 komentarze

  1. Witam.Wydaje mi się,że ziarna słonecznika powinny być namoczone,gdyż po pierwsze są łatwiej trawione.A po drugie przyswajalność składników wzrasta kilkukrotnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy masz świetne.Jest skąd czerpać inspiracje.Pozdrawiam.

      Usuń

Subscribe