Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami

12:47

Chociaż wyobrażam sobie śniadanie czy kolację bez kanapek, czasem miło zjeść standardową kromkę niestandardowego (bo bezglutenowego, najczęściej pieczonego samodzielnie) chleba. Pasty kanapkowe to coś, co bardzo lubię. Są proste i szybkie w przygotowaniu i można nieźle eksperymentować z ich smakiem. Pasta z czerwonej fasoli to świetne źródło białka (zawiera więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy B. 




Składniki:

- 200 g czerwonej fasoli (waga przed ugotowaniem)
- 1 cebula
- garść pistacji
- 3 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli
- sól, pieprz

  1. Fasolę moczymy na 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości (około 1 godziny).
  2. Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemy. Możemy dodać ew. trochę wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta.
  3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do fasoli. Możemy delikatnie zmiksować, tak aby zostały jednak wyczuwalne kawałeczki cebuli.
  4. Pistacje siekamy, dodajemy do pasty i mieszany całość.
  5. Opcjonalnie jeszcze doprawiamy do smaku.

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe