Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami
12:47
Chociaż wyobrażam sobie śniadanie czy kolację bez kanapek, czasem miło zjeść standardową kromkę niestandardowego (bo bezglutenowego, najczęściej pieczonego samodzielnie) chleba. Pasty kanapkowe to coś, co bardzo lubię. Są proste i szybkie w przygotowaniu i można nieźle eksperymentować z ich smakiem. Pasta z czerwonej fasoli to świetne źródło białka (zawiera więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy B.
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli (waga przed ugotowaniem)
- 1 cebula
- garść pistacji
- 3 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli
- sól, pieprz
- Fasolę moczymy na 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości (około 1 godziny).
- Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemy. Możemy dodać ew. trochę wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta.
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do fasoli. Możemy delikatnie zmiksować, tak aby zostały jednak wyczuwalne kawałeczki cebuli.
- Pistacje siekamy, dodajemy do pasty i mieszany całość.
- Opcjonalnie jeszcze doprawiamy do smaku.
0 komentarze