Kremowa zupa dyniowa z amarantusem

12:34



Gdyby można było gdzieś kupić obraną dynię, niewątpliwie byłabym stałą klientką tego miejsca. :) Na szczęście istnieje jeszcze dynia hokkaido (której nie trzeba obierać ze skórki) i chociaż trudniej ją zdobyć, to zdecydowanie moja ulubiona i najczęściej gotowana odmiana dyni. Póki sezon na dynię jeszcze trwa polecam Wam przepyszną zupę krem z dyni oraz amarantusa. 
Amarantus jest tu dodatkiem, zupa sama w sobie jest bardzo gęsta i pożywna. Zachęcam Was jednak do zapoznania się z tym niepozornym, wracającym dziś do łask zbożem i do wprowadzenia go na stałe do Waszej kuchni. Z tą zupą smakuje znakomicie. :)

Składniki: 

- 1 dynia hokkaido (u mnie około 1kg)
- 2 jabłka
- 1 cebula

- 1/2 szklanki surowego amarantusa
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej warzywno-ziołowej
- 1 łyżka oleju kokosowego

  1. Amarantus gotujemy 25 minut w 1 szklance wody.
  2. W tym czasie cebulę kroimy w plastry i podsmażamy w garnku na oleju przez 5 minut, po czym zalewamy 1 litrem wody.
  3. Dynię pozbawiamy pestek, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka.
  4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki i dodajemy do garnka.
  5. Dodajemy sól oraz przyprawę i gotujemy 30 minut.
  6. Zupę miksujemy.
  7. Podajemy z amarantusem i ew. natką pietruszki. 

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe