Pomidory z wegańskim twarożkiem

07:48

Pomidory z wegańskim twarożkiem to smak lata możliwy o każdej porze roku. Pisaliście ostatnio na facebookowym profilu, żeby na Smakuje Zdrowo było więcej wegańskiego nabiału, zatem smacznego! :)


Składniki:
- 4 pomidory
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- ¼ szklanki wody
- 40 ml soku z cytryny
- ½ szklanki posiekanego koperku
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku (można pominąć)
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek

  1. Słonecznik zalewamy gorącą wodą (aż wszystkie ziarna będą zakryte) i zostawiamy przynajmniej na kilka godzin (można krócej, jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy). Po tym czasie dodajemy do niego wodę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę i wszystko dokładnie blendujemy.
  2. Farsz mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i posiekanym koperkiem.
  3. Pomidory polewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i wydrążamy. Faszerujemy twarożkiem.

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe