Kremowa ryżowa szarlotka | bez glutenu, mleka i jajek

05:32

Kremowa ryżowa szarlotka to zdecydowanie najbardziej zaskakujące ciasto jakie przygotowywałam. Zaskakujące w swej prostocie, w szybkości przygotowania i w smaku. Odkąd pomysł na taki deser pojawił się w mojej głowie, piekliśmy je już cztery razy. Znikało tak szybko, że dopiero za czwartym razem zrobiłam zdjęcia. Spróbujcie koniecznie! :)


Składniki:
- 180g płatków ryżowych
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego

- 2 kg jabłek
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- 1 opakowanie cukru waniliowego

  1. Płatki mieszamy z mlekiem i cukrem i przekładamy do silikonowej formy (lub naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem kokosowym). Odstawiamy na 20 minut.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Mieszamy z rodzynkami, żurawiną i cukrem. Przekładamy na ryżowy spód.
  3. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe