Kremowa ryżowa szarlotka | bez glutenu, mleka i jajek

05:32

Kremowa ryżowa szarlotka to zdecydowanie najbardziej zaskakujące ciasto jakie przygotowywałam. Zaskakujące w swej prostocie, w szybkości przygotowania i w smaku. Odkąd pomysł na taki deser pojawił się w mojej głowie, piekliśmy je już cztery razy. Znikało tak szybko, że dopiero za czwartym razem zrobiłam zdjęcia. Spróbujcie koniecznie! :)


Składniki:
- 180g płatków ryżowych
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego

- 2 kg jabłek
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- 1 opakowanie cukru waniliowego

  1. Płatki mieszamy z mlekiem i cukrem i przekładamy do silikonowej formy (lub naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem kokosowym). Odstawiamy na 20 minut.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Mieszamy z rodzynkami, żurawiną i cukrem. Przekładamy na ryżowy spód.
  3. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ja mam troche inny przepis :) Oto przepis na kremową ryżową szarlotkę, która jest bezglutenowa, nie zawiera mleka ani jajek:

    Składniki:

    Na spód:

    1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
    3 szklanki wody
    1/4 szklanki cukru kokosowego
    1 łyżka oleju kokosowego
    Szczypta soli
    Na nadzienie:

    4 dojrzałe jabłka (najlepiej odmiany do pieczenia, takie jak Szara Reneta)
    2 łyżki cukru kokosowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Na krem:

    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml), schłodzona w lodówce przez co najmniej 24 godziny
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Instrukcje:

    1. Przygotowanie ryżu:

    W rondlu zagotuj wodę.
    Dodaj ryż, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.
    Gdy ryż jest gotowy, dodaj cukier kokosowy, olej kokosowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie odstaw do ostygnięcia.
    2. Przygotowanie nadzienia:

    Obierz i pokrój jabłka na cienkie plasterki.
    W garnku na średnim ogniu podsmaż jabłka z cukrem kokosowym, cynamonem i gałką muszkatołową przez około 5-7 minut, aż jabłka zmiękną i trochę się zrumienią. Zdejmij z ognia.
    3. Przygotowanie kremu:

    Schłodzone mleczko kokosowe otwórz ostrożnie i wyjmij twardą część kokosowego kremu, która osadziła się na górze. (Resztę płynu możesz wykorzystać w innych przepisach, np. w koktajlach).
    W misce ubij twardą część kokosowego kremu, cukier puder i ekstrakt waniliowy na gęsty krem. Schładzaj w lodówce przez około 15 minut.
    4. Składanie szarlotki:

    Przygotowaną masę ryżową (spód) przełóż na dno formy do pieczenia, wyściełanej papierem do pieczenia. Upewnij się, że ryż jest dobrze upakowany.
    Na ryż wyłóż podsmażone jabłka.
    Następnie na wierzch dodaj przygotowany krem kokosowy i równomiernie go rozprowadź.
    5. Pieczenie:

    Wstaw formę do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do 180°C.
    Piecz przez około 25-30 minut, aż krem będzie lekko zrumieniony.
    Wyjmij z piekarnika i ostudź.
    6. Podawanie:

    Przed podaniem szarlotki schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aby krem się dobrze schłodził.
    Kremową ryżową szarlotkę podawaj na zimno. Możesz ją udekorować posiekanymi orzechami lub startą skórką cytrynową, jeśli lubisz.
    Teraz możesz cieszyć się kremową ryżową szarlotką, która jest bezglutenowa, bezmleczna i bezejajeczna! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Subscribe