Zupa krem z marchwi i soczewicy

03:54

Pierwotnie zupa miała być z samej marchewki, ale jesienna marchew często ma gorzki posmak i aż prosi o to, by nie lądowała na talerzu samotnie. Tak więc powstała zupa marchewkowa "inaczej". I okazało się, że to połączenie dwóch pomarańczowych składników jest bardzo korzystne :)




Składniki:

- 1/2 kg marchewki
- 1/2 szklanki surowej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 ziemniak

- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- prażony słonecznik do posypania


  1. Cebulę pokrój w kostkę, lekko podsmaż w garnku na maśle klarowanym lub oleju.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaka.
  3. Zalej 1 litrem wody (może być mniej lub więcej - zależy jak gęsty krem preferujesz), gotuj przez 10 minut.
  4. Dodaj soczewicę i gotuj jeszcze około 20 minut.
  5. Posól pod koniec gotowania, zmiksuj za pomocą blendera, przypraw, posyp prażonym na suchej patelni słonecznikiem.

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe