Zupa krem z marchwi i soczewicy
03:54
Pierwotnie zupa miała być z samej marchewki, ale jesienna marchew często ma gorzki posmak i aż prosi o to, by nie lądowała na talerzu samotnie. Tak więc powstała zupa marchewkowa "inaczej". I okazało się, że to połączenie dwóch pomarańczowych składników jest bardzo korzystne :)
Składniki:
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 szklanki surowej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- prażony słonecznik do posypania
- Cebulę pokrój w kostkę, lekko podsmaż w garnku na maśle klarowanym lub oleju.
- Dodaj pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaka.
- Zalej 1 litrem wody (może być mniej lub więcej - zależy jak gęsty krem preferujesz), gotuj przez 10 minut.
- Dodaj soczewicę i gotuj jeszcze około 20 minut.
- Posól pod koniec gotowania, zmiksuj za pomocą blendera, przypraw, posyp prażonym na suchej patelni słonecznikiem.
0 komentarze