Jesienne kasztanowe ciasteczka z rodzynkami. Bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne.

08:43

Naszła mnie ochota na małe co nieco. Przeglądając kuchenną szafkę natrafiłam na dawno nie używaną mąkę z jadalnych kasztanów. I tak powstały bardzo jesienne ciasteczka. :) Niewątpliwą zaletą jest fakt, że możemy na bieżąco kontrolować ich smak i słodycz. Bo wszystkie składniki są "jadalne" bez obróbki termicznej! Pieczenie tych ciastek to tak naprawdę nic innego jak ich "podsuszanie". Więc do dzieła! :)





Składniki na 10 ciasteczek:

- 1 szklanka daktyli
- 1 gruszka
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- 5 łyżek mąki kokosowej
- garść rodzynek
- ew. syrop z agawy (jeśli chcecie jeszcze słodsze)


  1. Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez minimum 1 godzinę.
  2. Wrzuć do pojemnika blendera odsączone daktyle, pokrojoną gruszkę i mąki. 
  3. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Spróbuj, ew. dodaj syropu z agawy lub innego słodu. 
  5. Dodaj rodzynki, wymieszaj.
  6. Uformuj w dłoniach kulki, po czym spłaszcz je na grubość ok. 1 cm.
  7. Piecz 30 minut w 180 stopniach.

Ja zajadałam ciasteczka posypane mąką kokosową i posmarowane grubą warstwą powideł śliwkowych. Pychoooota! :)




You Might Also Like

4 komentarze

  1. Super przepis, ale czym można zastąpić mąkę kasztanową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ją pominąć i dać więcej kokosowej. Smak będzie trochę inny, ale struktura ta sama :)

      Usuń

Subscribe