Wafle w czekoladzie

13:48

Na karnawałowe przyjęcie, na podwieczorek, do pracy, na wycieczkę albo jako prezent. Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo smaczne - wręcz uzależniające :) Wafle ryżowe z gorzką czekoladą i bakaliami to pomysł mojego Męża. To on stoi za wieloma ciekawymi przepisami, które pojawiają się na blogu, jest najlepszym inspiratorem i motywatorem. Dziś zapraszam więc Was na bezglutenowe smakołyki w jego wykonaniu.


Składniki:

- wafle ryżowe (18 sztuk)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki słodu (syropu z agawy/klonowego/miodu/cukru)
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- ok. 100 ml soku z pomarańczy
- dowolne bakalie (np. żurawina, figa, płatki migdałów i orzechy nerkowca)

  1. Startą skórkę pomarańczy (ścieramy nie za dużo, tak aby lekko prześwitywała biała warstwa), sok i słód mieszamy i podgrzewamy w rondelku.
  2. Do rondelka dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki, mieszamy aż do rozpuszczenia.
  3. Na każdym waflu rozprowadzamy około 1 łyżki czekolady i od razu posypujemy bakaliami. Odstawiamy do zastygnięcia.  

Ważne, aby kupić odpowiednie wafle - a więc bez soli i różnych dodatków. Zachęcam też do eksperymentowania z bakaliami i czekoladami - zawsze można użyć czekolady smakowej, np. pomarańczowej lub malinowej. Smacznego! :) 

You Might Also Like

2 komentarze

Subscribe