Wafle w czekoladzie
13:48
Na karnawałowe przyjęcie, na podwieczorek, do pracy, na wycieczkę albo jako prezent. Błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo smaczne - wręcz uzależniające :) Wafle ryżowe z gorzką czekoladą i bakaliami to pomysł mojego Męża. To on stoi za wieloma ciekawymi przepisami, które pojawiają się na blogu, jest najlepszym inspiratorem i motywatorem. Dziś zapraszam więc Was na bezglutenowe smakołyki w jego wykonaniu.
Składniki:
- wafle ryżowe (18 sztuk)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki słodu (syropu z agawy/klonowego/miodu/cukru)
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- ok. 100 ml soku z pomarańczy
- dowolne bakalie (np. żurawina, figa, płatki migdałów i orzechy nerkowca)
Ważne, aby kupić odpowiednie wafle - a więc bez soli i różnych dodatków. Zachęcam też do eksperymentowania z bakaliami i czekoladami - zawsze można użyć czekolady smakowej, np. pomarańczowej lub malinowej. Smacznego! :)
- dowolne bakalie (np. żurawina, figa, płatki migdałów i orzechy nerkowca)
- Startą skórkę pomarańczy (ścieramy nie za dużo, tak aby lekko prześwitywała biała warstwa), sok i słód mieszamy i podgrzewamy w rondelku.
- Do rondelka dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki, mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Na każdym waflu rozprowadzamy około 1 łyżki czekolady i od razu posypujemy bakaliami. Odstawiamy do zastygnięcia.
Ważne, aby kupić odpowiednie wafle - a więc bez soli i różnych dodatków. Zachęcam też do eksperymentowania z bakaliami i czekoladami - zawsze można użyć czekolady smakowej, np. pomarańczowej lub malinowej. Smacznego! :)
2 komentarze
świetnie wyglądają! zrobie z moimi synkami! dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńMiłej zabawy! :)
Usuń