Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach
07:22
Wyszedł tak smaczny, że muszę się nim z Wami podzielić! Od razu zaznaczam, że autorką tego udanego przepisu jest Anna Sudoł z bloga Grochem o garnek. Na swojej stronie przedstawia przepis podstawowy, a ja oczywiście dorzuciłam swoje trzy grosze. A raczej między innymi kilka przypraw, które idealnie moim zdaniem pasują do rodzajów mąki, które wchodzą w skład tego chleba.
Składniki:
- 80 g mąki ryżowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ziaren lnu
- 1 łyżka sezamu
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka słodu (cukru/syropu)
- 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- Mieszamy składniki sypkie.
- Dokładnie rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem słodu.
- Mieszamy wszystko i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 20 minut.
- Po tym czasie ponownie mieszamy, przekładamy do keksówki (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
- Wkładamy chleb do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 50 minut.
- Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy chleb w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut, po czym wyjmujemy z keksówki, kładziemy na kratce do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
5 komentarze
Wyszedł Ci wspaniały, też piekę chleb z mieszanek różnych mąk, ale u mnie ryżowa jest prawie zawsze dość ziarnista, czy masz jakąś specjalną?
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Stosowałam mąkę ryżową Melvit.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJutro będę robiła :)już nie mogę się doczekać sobotniego śniadania :)
OdpowiedzUsuńsmacznego! :)
Usuń