Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach

07:22

Wyszedł tak smaczny, że muszę się nim z Wami podzielić! Od razu zaznaczam, że autorką tego udanego przepisu jest Anna Sudoł z bloga Grochem o garnek. Na swojej stronie przedstawia przepis podstawowy, a ja oczywiście dorzuciłam swoje trzy grosze. A raczej między innymi kilka przypraw, które idealnie moim zdaniem pasują do rodzajów mąki, które wchodzą w skład tego chleba. 




Składniki:

- 80 g mąki ryżowej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki ziaren lnu
- 1 łyżka sezamu
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka słodu (cukru/syropu)
- 14 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych


  1. Mieszamy składniki sypkie.
  2. Dokładnie rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem słodu.
  3. Mieszamy wszystko i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 20 minut.
  4. Po tym czasie ponownie mieszamy, przekładamy do keksówki (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
  5. Wkładamy chleb do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 50 minut.
  6. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy chleb w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 minut, po czym wyjmujemy z keksówki, kładziemy na kratce do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Wyszedł Ci wspaniały, też piekę chleb z mieszanek różnych mąk, ale u mnie ryżowa jest prawie zawsze dość ziarnista, czy masz jakąś specjalną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Stosowałam mąkę ryżową Melvit.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro będę robiła :)już nie mogę się doczekać sobotniego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe