Awokado ze szczypiorkiem

07:29

Uwielbiam awokado. I nie dlatego, że jest modnym superfood. :) Jadłam je już dawno, bo moja mama robiła z nim pyszne sałatki. Moim faworytem od zawsze było jednak awokado z cebulką. Trudno mi się przekonać do smaczliwki (bo tak się nazywa awokado po polsku :D) w wersji słodkiej. Awokado na słono to jeden z moich ulubionych smaków. A jako że cebula o poranku nie zawsze jest dobrym pomysłem, ostatnio zaczęłam więc robić pastę z awokado ze szczypiorkiem. I to był strzał w dziesiątkę. 
Jak poznać, że awokado jest dojrzałe? To całkiem proste - jest miękkie i da się rozgnieść widelcem. 



Składniki:

- 1 awokado (obrane i rozgniecione widelcem)
- ok. 1 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli morskiej

Wszystko mieszamy i zajadamy.
Na zdjęciu pasta na żytnim pieczywie Męża. :)

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe