Kremowe jaglane ciasto z owocami. Bez pieczenia

09:37

Poprzednie ciasto - kremowe jaglane ciasto z truskawkami - spotkało się z Waszym baaardzo gorącym przyjęciem. Mniemam, że to gorące przyjęcie może mieć coś wspólnego z ostatnimi upałami. :) A konkretnie z faktem, że pyszne i szybkie ciacho nie wymagało pieczenia. Zapraszam więc na jego kolejną odsłonę. Dzisiejsze kremowe ciasto z owocami też nie wymaga pieczenia i poleca się jako idealny deser w upalne dni. Moja teściowa powiedziała, że jest aż ZA dobre... 


Składniki (u mnie forma 20 cm):

SPÓD:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych (szklanka = 200 ml)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka suszonych daktyli

JAGLANA MASA BUDYNIOWA:
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 cm laski wanilii
- ok. 4 łyżki słodzika (syropu, ksylitolu, cukru - ilość wedle uznania)
- 2 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie) 

GÓRA
- dowolne owoce - u mnie brzoskwinie i borówki 

  1. Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego, dodajemy słodzik, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę i gotujemy pod przykryciem aż odparuje cały płyn (ok. 15 minut). Wyjmujemy laskę wanilii. Całość lekko studzimy. Blendujemy dokładnie z dodatkową połową szklanki mleka kokosowego. 
  2. Daktyle zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Wodę zostawiamy. 
  3. W pojemniku blendera rozdrabniamy płatki jaglane i wiórki kokosowe. Miksujemy je z daktylami. Jeśli masa jest zbyt sucha dolewamy ok. 50 ml wody odlanej z daktyli.
  4. Formę z wyjmowanym dnem (najlepiej z papierem do pieczenia) wykładamy masą daktylową, dokładnie dociskamy. 
  5. Na spodzie rozsmarowujemy krem jaglany.
  6. Dekorujemy owocami.
  7. Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Na upały polecam też inne moje ciasta i desery bez pieczenia, m.in.:



You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wygląda pięknie. :)
    U mnie też dzisiaj jaglane ciacho. ;)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe