Ryż z warzywami

14:07

Ryż z warzywami rodem z restauracji. Wygląda dostojnie, smakuje wybornie, więc nie będę się rozpisywać, tylko po prostu podam przepis autorstwa męża. :) Taki ryż z warzywami to danie w sam raz na obiad, kolację albo do lunchboxa. 


Składniki (na 2 porcje):

- 1/2 małego kalafiora
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 10 cm pora (opcjonalnie)
- 8 suszonych pomidorów 

- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki curry

  1. Na patelnię wlewamy olej i na małym ogniu podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę i posiekane w paseczki pomidory. Po 5 minutach dolewamy 1/2 szklanki wody, posypujemy curry i mieszamy, aż utworzy się sos. 
  2. W tym czasie kalafiora podgotowujemy w garnku z wodą 5-7 minut, odcedzamy.
  3. Na patelnię dodajemy plastry cukinii, plasterki pora i koperek. Wszystko solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. 
  4. Dodajemy różyczki kalafiora, dusimy jeszcze 5 minut. Ew. dolewamy wody, tak by na patelni było około 1/2 cm sosu. 
  5. Wyłączamy ogień i do gorących warzyw dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy. 
  6. Podajemy z ryżem lub kaszą. 

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe