Kawowy deser na ciepło z brązowego ryżu

09:47

Przy obecnej pogodzie chce mi się czasem jeść wszystko na ciepło. A że i kawa czasem też jest bardzo potrzebna przy deszczowej i smętnej aurze, powstał więc kawowy deser z brązowego ryżu, który idealnie smakuje na ciepło. 


Składniki (na 2-4 porcje):
- 2 szklanki ugotowanego i lekko przestudzonego brązowego ryżu
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

- 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
- 1 banan
- 1 szklanka czerwonej porzeczki

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
  2. Ryż, daktyle (razem z wodą) i kawę blendujemy na gładką masę. Przekładamy do pucharków.
  3. Banana kroimy w plasterki i podduszamy 3 minuty na maśle. Wykładamy na masę z ryżu.
  4. Porzeczkę wkładamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Ew. dodajemy jakiegoś słodzidła (miód, syrop itp.). Przekładamy do pucharków. 

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe