Zupa krem z batatów

04:43

Lubię zupy krem i takie też gotuję najczęściej. Są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne. Nie trzeba się na przykład starać o to, żeby równo pokroić warzywa. :) Zupa krem z batatów to dla mnie mistrzostwo smaku. Zapraszam!



Składniki:
- 3 małe bataty (2 średnie lub 1 bardzo duży)
- 3 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka (korzeń, opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka naturalnej przyprawy uniwersalnej (suszonych warzyw)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka masła klarowanego/oleju

  1. Cebulę kroimy dowolnie, wrzucamy do garnka i dusimy na maśle/oleju przez 5 minut.
  2. Resztę warzyw obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka razem z przyprawą uniwersalną. Dolewamy tyle wody, by była mniej więcej równo z warzywami, solimy.
  3. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20-25 minut).
  4. Blendujemy, ew. solimy do smaku.
  5. Podajemy np. z prażonymi płatkami migdałowymi. 

You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe