Maślane ciasteczka kokosowe

07:37

Zrobiłam mleko kokosowe i zostały mi wiórki. Namoczone, wypłukane - wydawałoby się - do niczego. Ale jest wręcz przeciwnie. Jak zwykle szkoda było mi ich wyrzucać, postanowiłam więc coś pysznego z nich zrobić. I wyszły przepyszne, maślane, delikatnie kruche ciasteczka. Spróbujcie koniecznie! :)


Składniki (na około 12 sztuk): 

- 1 szklanka wiórków kokosowych (pozostałych po produkcji domowego mleka kokosowego)
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki masła klarowanego (lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego)
- 6 łyżek cukru trzcinowego (lub innego słodzidła)

- dowolna marmolada/dżem 

  1. Masło (lub olej) rozpuszczamy w rondelku. 
  2. Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej ręką). 
  3. Delikatnie formujemy kulki i spłaszczamy je. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kciukiem robimy delikatne wgłębienie pośrodku każdego ciasteczka.
  4. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, 
  5. Zostawiamy do wystygnięcia i dekorujemy dowolną marmoladą. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Czy wyjdą ze zwykłych wiórek kokosowych? Nie robię mleka kokosowego i nie wiem czy będą ok bez namaczania.

    OdpowiedzUsuń

Subscribe