Jaglane wegańskie kotlety z porem i słonecznikiem
03:01
Idealne zarówno na wegański obiad (w towarzystwie ziemniaków i surówki), jak i na ciepłe śniadanie czy kolację. Jeśli mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, ich przygotowanie zajmie nie więcej niż kwadrans. Zapraszam na wyraziste w smaku, bardzo smaczne jaglane kotlety z porem i ziarnami słonecznika.
Składniki (na 4 kotlety):
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- około 20 cm pora
- garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki zmielonych nasion lnu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej bez soli lub suszonych warzyw
- Kaszę, siemię lniane, sól i przyprawy dokładnie zmiksuj w pojemniku blendera.
- Por pokrój w plasterki, wymieszaj z masą i ziarnami słonecznika.
- Wilgotnymi dłońmi formuj kulki, spłaszczając je formuj kotlety.
- Smaż na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony.
2 komentarze
Witam.Wydaje mi się,że ziarna słonecznika powinny być namoczone,gdyż po pierwsze są łatwiej trawione.A po drugie przyswajalność składników wzrasta kilkukrotnie.
OdpowiedzUsuńPrzepisy masz świetne.Jest skąd czerpać inspiracje.Pozdrawiam.
Usuń