Łatwy wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

08:20

Pasztet z soczewicy powstał na bazie tego, co znalazłam w lodówce, a przyświecała mi zasada "co zrobić, żeby się nie narobić". :) No i oczywiście, żeby było smacznie i zdrowo. Idealny zarówno na kanapkę, jak i na obiad. Wybornie smakuje ciepły, podgrzany na patelni, skropiony oliwą z czosnkiem i podany w towarzystwie sałaty. 




Składniki:

- 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 2 szklanki ugotowanej)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (czyli mniej więcej tyle ile jest w jednym woreczku, ok. 1 szklanka ugotowanej)
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ostropestu (opcjonalnie)

do smaku:
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bazylii

  1. Soczewicę gotuj ok. 15 minut w 2 szklankach wody.
  2. Kaszę opłucz lub lekko podpraż i gotuj pod przykryciem 20 minut w 1 szklance wody.
  3. Marchew, czosnek i cebulę zetrzyj na małych oczkach tarki.
  4. Wymieszaj soczewicę, kaszę, marchew, czosnek, cebulę, przecier pomidorowy, przyprawy i posól do smaku (na tym etapie możesz spokojnie spróbować masy).
  5. Dodaj mąkę ziemniaczaną, len i ew. ostropest. Wymieszaj całość.
  6. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub do silikonowej formy), mocno dociśnij.
  7. Piecz 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)




You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe