Ziemniaki faszerowane słonecznikiem

07:02

Ogłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat, do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli nie znacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem. 
Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie smakuje. 



Składniki (na 10 sztuk):
- 10 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1 duża cebula
- sok z 1/2 cytryny
- olej/masło klarowane
- sól, pieprz do smaku


1. Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w niewegańskiej wersji - masła klarowanego).

2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny.

3.  Ziemniaki delikatnie wydrążamy, zostawiając około 0,5-1 cm brzegu.

4. Do słonecznika dodajemy zeszkloną cebulkę i wydrążony miąższ ziemniaków. Ponownie blendujemy. Solimy i pieprzymy do smaku.

5.   Faszerujemy ziemniaki i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.


You Might Also Like

2 komentarze

Subscribe