Jabłka pod kruszonką z mąki gryczanej
11:46
Nadchodzą niespodziewani goście? Macie mało czasu na przygotowanie deseru? A może po prostu napadła Was ochota na smaczny i szybki podwieczorek? Niezależnie od powodu i okazji jabłka z kruszonką sprawdzą się znakomicie. Są szybkie w przygotowaniu, pyszne i... nie mogą się nie udać! :)
Goszczą w moim kuchennym repertuarze od ładnych kilku lat. I z pewnością pozostaną w nim na długo. Wszystko przygotujecie w kilka minut, a potem wystarczy włożyć jabłka do piekarnika i trochę poczekać.
Składniki:
- 3 jabłka (lub więcej, jeśli chcesz :)
- garść rodzynek
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych lub po prostu więcej mąki gryczanej)
- 4 łyżki syropu z agawy
- szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie)
- Jabłka obierz i pokrój.
- Wrzuć jabłka i rodzynki do naczynia żaroodpornego.
- Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego mąki i syrop. Wymieszaj.
- Posyp jabłka kruszonką.
- Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
0 komentarze