Jabłka pod kruszonką z mąki gryczanej

11:46

Nadchodzą niespodziewani goście? Macie mało czasu na przygotowanie deseru? A może po prostu napadła Was ochota na smaczny i szybki podwieczorek? Niezależnie od powodu i okazji jabłka z kruszonką sprawdzą się znakomicie. Są szybkie w przygotowaniu, pyszne i... nie mogą się nie udać! :)

Goszczą w moim kuchennym repertuarze od ładnych kilku lat. I z pewnością pozostaną w nim na długo. Wszystko przygotujecie w kilka minut, a potem wystarczy włożyć jabłka do piekarnika i trochę poczekać.




Składniki:
- 3 jabłka (lub więcej, jeśli chcesz :)
- garść rodzynek
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych lub po prostu więcej mąki gryczanej)
- 4 łyżki syropu z agawy
- szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie)


  1. Jabłka obierz i pokrój. 
  2. Wrzuć jabłka i rodzynki do naczynia żaroodpornego.
  3. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego mąki i syrop. Wymieszaj.
  4. Posyp jabłka kruszonką.
  5. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.  



You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe