„Żelazna” surówka z buraków

05:04

Wbrew pozorom nie pachnie metalem i na próżno szukać w niej śrubek. ;)
Jest jednak prawdziwą „żelazną damą” wśród innych surówek. A żelazo, jak wiadomo szczególnie tym, którzy zmagają się z jego niedoborem, bardzo jest naszemu organizmowi potrzebne.




Składniki:

- 2 starte surowe buraki
- Pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 starte białe rzodkiewki (może być też rzepa lub zwykła rzodkiewka)
- 1 mała cebula lub ½ większej pokrojona w drobną kostkę
- 4 łyżki pestek słonecznika


Sos:
- 3 łyżki oleju (u mnie lniany)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy (lub innego słodu, może być też miód)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego
- sól, pieprz


Mieszamy i zjadamy. ;)



You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe