Szybki bezglutenowy chlebek śniadaniowy z kaszy jaglanej. Z papryką i oliwkami.
04:37Chlebek z kaszy jaglanej to jeden z najczęstszych chlebków goszczących w naszym domu. Wystarczy ugotowana kasza jaglana (polecam zawsze mieć jakiś zapas w lodówce :) mąka i olej. Tak powstaje baza, którą możemy modyfikować na wiele sposobów.
Ten chlebek powstał późnym sobotnim wieczorem z myślą o niedzielnym śniadaniu. Nie tylko pierwszym, jedzonym przy stole. Ale i drugim, które miało miejsce w plenerze :) a konkretnie nad rzeką :)
Smaczny na ciepło i na zimno. Dla mnie najlepszy w towarzystwie masła czosnkowego. I co ważne, można z niego zrobić tradycyjne "kanapki" na wynos.
Składniki:
- 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie, dla smaku)
- 1/2 szklanki wody
- 1 mała cebula lub 1/2 dużej
- 15 oliwek
- kawałek papryki (u nas jedna mała czerwona papryka z ogródka)
- 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
- Kaszę, olej, mąkę, wodę, sól i pieprz zmiksuj w pojemniku blendera na gładką masę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, oliwki i paprykę.
- Wylej ciasto do formy*.
- Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjmij chlebek z formy, połóż na kratce w piekarniku i piecz jeszcze 10 minut.
* U mnie silikonowa o średnicy 25 cm. Jeśli forma będzie większa, chlebek wyjdzie cieńszy. Formę metalową trzeba wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym olejem.
2 komentarze
Przetestowałam z tym, że w moim wydaniu z suszonymi pomidorami. Super! To już kolejny przepis, który mnie tutaj zachwycił :-) Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńZ suszonymi pomidorami też pycha! Grunt to kulinarna kreatywność :)
Usuń