Mleczny koktajl waniliowy z mielonego lnu

04:55


Mielonych nasion lnu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać.
Szerszej publiczności kojarzą się najczęściej z bezsmakowym brązowo-szarym glutem.

Brązowe nasionka po wrzuceniu do młynka do kawy zamieniają się jednak w świetnie przyswajalny półprodukt o niezwykłych właściwościach odżywczych. Nie bez powodu len zaliczany jest do tzw. super food. Może więc warto pokombinować i wyczarować z niego coś pysznego? Pyszny glut? Niemożliwe, a jednak ;)

Siemię lniane pijemy niemal każdego ranka. Rzadko kiedy w wersji jedynie siemię+woda. Bo jak się okazuje, zwykła konfitura, sok lub mleko potrafią zmienić nieapetycznego gluta w naprawdę smakowity i pożywny napój.


Siemię w wersji rozgrzewającej przygotowuje się bardzo szybko.

Składniki:
- 2 łyżki mielonego lnu
- 100 ml mleka roślinnego
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta cynamonu
- łyżeczka miodu





  1. 2 łyżki siemienia zalej gorącą wodą (len można kupić od razu mielony, my jednak mielimy jego ziarna bezpośrednio przed spożyciem, tak zachowuje więcej wartości odżywczych).
  2. Po 5 minutach dodaj mleko (u mnie sojowe waniliowe), łyżeczkę startego imbiru, szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu.
 
W sam raz, aby ciepło i z energią rozpoczynać jesienne deszczowe dni. Idealne, aby napełnić burczący brzuch przed śniadaniem. ;)  



You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe