Wegański pasztet z ciecierzycy z żurawiną

07:10

Zbliżają się Święta, więc i pasztet musi być. Pierwotnie miałam robić z fasoli i batatów, ale nie miałam ani jednego ani drugiego. W kuchennej szafce znalazłam natomiast całe opakowanie ciecierzycy, a w lodówce marchewki.


Składniki:

- 1 szklanka surowej ciecierzycy
- 1 marchew
- 1 cebula
- garść żurawiny
- 4 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu
- 2 łyżki oleju kokosowego

- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- szczypta pieprzu
- 2 liście laurowe (opcjonalnie)
- 4 owoce jałowca (opcjonalnie)

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą (kilka centymetrów nad poziom ciecierzycy) i zostawiamy na 10 godzin. Po tym czasie gotujemy aż będzie miękka (około 60-80 minut, wody nie solimy).
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy przez 5 minut na oleju z dodatkiem liści laurowych i jałowca. Dodajemy do niej marchew startą na dużych oczkach tarki. Dusimy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy przyprawy, wszystko razem blendujemy. Blendujemy też odsączoną ciecierzycę. Dodajmy mielony len, sól i pieprz. Próbujemy, ew. doprawiamy do smaku.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.

Pasztet jest dość suchy. Jeśli lubimy bardziej wilgotne pasztety, możemy do masy dodać kilka łyżek wody.


You Might Also Like

0 komentarze

Subscribe