Szarlotka jaglano-kukurydziana. Bez cukru, glutenu, jajek i mleka
12:34
Prosty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks. Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale obiecuję, że kolejny przepis na blogu będzie już pozbawiony jagłów. :)
Zmodyfikowałam trochę składniki, uprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana w połączeniu z mąką kukurydzianą z powodzeniem udaje klasyczny spód do szarlotki.
Składniki:
SPÓD:
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (ok. 200 g)
- 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego/wody
MASA:
- 2 kg jabłek, obranych i startych na dużych oczkach tarki
- 1/2 szklanki daktyli (posiekanych i namoczonych we wrzątku 10 minut)
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu (mniej lub więcej - zależy od jabłek i Waszych preferencji smakowych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą kurkumy i wiórkami kokosowymi przez ok. 15 minut (do odparowania wody).
- Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem roślinnym i syropem.
- Rozprowadzamy ciasto na blasze (u mnie 28 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
- Wszystkie składniki masy jabłkowej mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut w 180 stopniach.
- Podajemy posypane wiórkami kokosowymi.
3 komentarze
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpycha... :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń