Szarlotka jaglano-kukurydziana. Bez cukru, glutenu, jajek i mleka

12:34

Prosty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks. Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale obiecuję, że kolejny przepis na blogu będzie już pozbawiony jagłów. :) 
Zmodyfikowałam trochę składniki, uprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana w połączeniu z mąką kukurydzianą z powodzeniem udaje klasyczny spód do szarlotki.




Składniki:

SPÓD:

- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (ok. 200 g)
- 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego/wody


MASA:

- 2 kg jabłek, obranych i startych na dużych oczkach tarki
- 1/2 szklanki daktyli (posiekanych i namoczonych we wrzątku 10 minut)
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- 3 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu (mniej lub więcej - zależy od jabłek i Waszych preferencji smakowych)
- 1 łyżeczka cynamonu

  1. Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą kurkumy i wiórkami kokosowymi przez ok. 15 minut (do odparowania wody).
  2. Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem roślinnym i syropem. 
  3. Rozprowadzamy ciasto na blasze (u mnie 28 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
  4. Wszystkie składniki masy jabłkowej mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut w 180 stopniach.
  5. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi. 

You Might Also Like

2 komentarze

Subscribe