Sernik jaglany bez pieczenia
12:36Kasza jaglana gości na naszych talerzach chyba w każdej możliwej postaci: na słodko, na słono, w formie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :)
Składniki:
CIASTO:
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- sok z 1 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika)
- 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- garść rodzynek
POLEWA:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego
- ew. 1 łyżka masła klarowanego
- Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut na małym ogniu, żeby pozbawić ją goryczy.
- Zalej kaszę 2 szklankami gorącej wody, dodaj sok z pomarańczy, skórkę i cukier/syrop.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Może to zająć nawet do 40 minut. Gotuj do momentu odparowania całej wody.
- Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą masę miksuj za pomocą blendera z olejem kokosowym i mąką. Można to robić na raty, na końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki.
- Masę przełóż do formy (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia), mocno dociśnij.
- Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę, słód i masło. Polej sernik polewą i posyp odrobiną skórki.
- Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
10 komentarze
Spadła mi Pani z nieba! Nie moge spożywać glutenu i laktozy a od barrdzo długiego czasu "chodzi" za mną sernik. Oj te święta będą udane;) Będę tu częstym gościem ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
P.S życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego ROku
Ogromnie się cieszę! Bardzo miło przeczytać takie słowa na początku mojej przygody z blogowaniem. :) Zapraszam więc po kolejne przepisy, wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńWszystkie potrawy wygladaja przepysznie, ja równiez musze zrezygnowac z glutenu, nabiału i cukru . Juz dodałam do ulubionych :D. Czy mąkę kokosową mogę zastąpić kukurydzianą ? ( przyznam sie ze nie wiem czy kukurydziana ma gluten, dopiero zaczynam w tej kwestii ) . Nie wiem gdzie mogła bym dostac mąkę kokosową . Pozdraiwam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) co do mąki kokosowej - bardzo ją lubię, bo nie wymaga obróbki termicznej i (co jest ważne w tym przepisie) silnie wiąże wodę, czyli spaja ciasto. Można ją kupić w sklepach że zdrową żywnością, w internecie i w większych sklepach typu Tesco, Stokrotka. Można też ew. zmienić wiórki w młynku do kawy i podsuszyć w piekarniku, ale to może różnie wyjść. Mąka kukurydziana nie ma glutenu, ale wymaga obróbki termicznej. Pozdrawiam serdecznie! ;)
UsuńDzien dobry :) moglabym zastapic sok z pomaranczy czyms innym? Niestety nie moge spozywac cytrusow.
OdpowiedzUsuńA ewentualnie kwasek cytrynowy wchodzi w grę?
Usuńmysle ze troche moglabym dac :)
UsuńMyslalam aby wymienic sok na mleko roslinne, co myslisz?
Można, ale smak będzie nieco inny.
UsuńZapowiada się pysznie! Dziękuję za inspirację :-)
OdpowiedzUsuńMożna użyć mąki amarantusowej zamiast kokosowej?
Raczej nie. Po pierwsze dlatego, że mąka amarantusowa wymaga obróbki cieplnej (a kokosowa nie), a po drugie jest bardzo intensywna w smaku i mogłaby dominować. Radzę jednak użyć mąki kokosowej :)
Usuń