Wegański bezglutenowy mazurek kajmakowo-wiśniowy
02:13
Liczba lajków na facebooku przekroczyła już dwa tysiące! Czyli już tyle osób uwierzyło, że zdrowe gotowanie może być łatwe, pyszne i tanie (to też jeden z moich priorytetów - łamanie stereotypu, że zdrowe = drogie)! :)
Delektuję się więc tą chwilą. Spoglądam przez okno na poranne słońce, popijam herbatę i zajadam się pysznym, bardzo zdrowym mazurkiem. Do Świąt pozostał już tylko tydzień. Zastanawiam się więc nieustannie nad świątecznymi przysmakami. A mazurek to obowiązkowa pozycja w menu. Ten, wymyślony wczoraj przeze mnie, jest oczywiście wegański i bezglutenowy. A do tego nie zawiera cukru, jest banalnie prosty, tani i szybki w przygotowaniu!
Składniki (blaszka 25 x 25 cm):
SPÓD (ciasto półkruche):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego itp.
- 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub ew. innej bezglutenowej)
MASA:
- dżem wiśniowy ŁOWICZ 100% bez cukru (lub inny niesłodzony dżem)
- 2 szklanki daktyli namoczonych 10 minut we wrzątku i dobrze odsączonych (odciśniętych)
- 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy mlekiem z syropem i gotujemy pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Ostudzoną kaszę dokładnie mieszamy (łyżką lub ręką) z mąką ryżową. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze "dogniatamy" ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie dokładnie blendujemy daktyle, olej kokosowy i sok z cytryny.
Ostudzone ciasto smarujemy warstwą dżemu, a później daktylowym karmelem. Dowolnie dekorujemy. Wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby masa stężała.
Uwaga - jest bardzo słodkie! :)
7 komentarze
jaka make mozna zamiast ryżowej? niestety insulinoopornosc:(
OdpowiedzUsuńJaglaną, gryczaną - będą w miarę neutralne w smaku. :)
UsuńGryczana? Niekoniecznie bardzo wyraźny smak i zapach, jeszcze bardziej zaakcentowany temperatura
Usuńja Miele ryż w młynku do kawy - mąka idealna
UsuńMoim zdaniem, tak jak napisałam, będą w miarę neutralne w smaku. Mąka z niepalonej gryki strasznie wyraźna wg mnie nie jest. :) Dominować mogłaby tu mąka kasztanowa, orzechowa czy z ciecierzycy. Zależy co kto lubi :)
UsuńGratuluję popularności i podziwiam Twój mazurek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Ja podziwiam Twoje piękne zdjęcia potraw na blogu. :)
Usuń