Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie
05:48
Ciasto z truskawkami chodziło za mną odkąd pojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. A w upał nie trzeba włączać piekarnika.
Ciasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :)
Składniki (u mnie forma 20 cm):
SPÓD:
- 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml)
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 2 łyżki kakao/karobu
MASA BUDYNIOWA:
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 5 łyżek syropu z agawy (lub wedle uznania)
GÓRA
- ok. 30 dag truskawek przekrojonych na połówki
- opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
- Kaszę prażymy kilka minut na małym ogniu, zalewamy 1 szklanką mleka kokosowego, dodajemy syrop z agawy i gotujemy pod przykryciem aż odparuje cały płyn (ok. 15 minut). Lekko studzimy. Blendujemy dokładnie z dodatkową połową szklanki mleka kokosowego.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Wodę zostawiamy na wszelki wypadek.
- W pojemniku blendera rozdrabniamy płatki jaglane, dodajemy kakao i miksujemy z daktylami. Jeśli masa jest zbyt sucha dolewamy ok. 50 ml wody odlanej z daktyli.
- Formę z wyjmowanym dnem wykładamy ciemną masą, dokładnie dociskamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.
- Na ciemnym spodzie rozsmarowujemy budyń jaglany.
- Dekorujemy truskawkami.
- Jeśli nie chcemy, żeby truskawki "wyschły", możemy zabezpieczyć je galaretką przygotowaną z mąki ziemniaczanej. Mąkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Wylewamy na truskawki.
- Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
16 komentarze
Płatki mają być surowe?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńMleko kokosowe z kartonu czy z puszki?
OdpowiedzUsuńZ kartonu lepiej :) z puszki można rozmieszać z wodą, żeby nie było tak gęste.
Usuń"Prażenie" kaszy jaglanej ? Czy chodzi o podsmazenie kaszy na suchej patelni ? Caly przepis rozumiem ale tego niestety nie 😕
OdpowiedzUsuńDokładnie tak - o to chodzi :) żeby pozbawić kaszę goryczy.
Usuńczy można zastąpić mleko kokosowe, mlekiem ryżowym ??
OdpowiedzUsuńKażdym mlekiem roślinnym - np. ryżowym, migdałowym. :)
Usuńhej Zosiu! u mnie ciasto już w lodówce! nie byłabym sobą gdybym go nie skonfigurowała po siebie ;) środkową warstwę zrobiłam z kaszy manny (skończyła się jaglanka - uwierzysz!? :D myślałam, że mam jej całe złoża w szafce :)) i dodałam nieco sezamu do chrupania. na wierzchu - jagody, ekspandowana komosa ryżowa i jagody goi. na domiar wszystkiego spalił mi się blender (wreszcie można kupić nowy! ;)) i daktyle z płatkami ciapałam widelcem...! :) póki co wygląda pysznie i nie mogę się doczekać aż go rano spróbuję! dam znać!
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że będę to ciasto przerabiać i przerabiać i pomysłów będzie nadal mnóstwo. pyszne i zdrowe! :)
Dzień dobry, a raczej dobry wieczór Zosiu :)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie dotyczące spodu ciasta. Robiłam je już dwa razy; niewegańskie dzieciaki wcinają je aż im się uszy trzęsą. Jest pyszne. Ale chciałabym zapytać, co zrobić, aby spód był bardziej hmmm zwarty, mniej kleisty, żeby mimo leżakowania w lodówce, nie przyklejał się aż tak do noża, tortownicy? Kasia
Kasiu, może jeszcze bardziej odcisnąć daktyle? (Jeśli się da, bo pewnie odciskasz mocno.) + może trochę zwiększyć ilość płatków jaglanych. Można też dodać odrobinę mąki kokosowej (np. 2,3 łyżki), ona wiąże wodę. U mnie sprawdza się papier do pieczenia. Mam wrażenie, że trochę wciąga wodę i potem ciasto się łatwiej przekłada na talerz :) Napisz proszę czy coś to pomogło.
UsuńOoooo :) Dzięki śliczne za odpowiedź. Jutro chcę zrobić Twoją tartę dla siostry; przylatuje z Anglii w odwiedziny :) Wypróbuję ten papier do pieczenia; wydaje mi się to dobrym pomysłem :) Jeszcze raz dziękuję i napiszę jak wyszła :)
OdpowiedzUsuńTarta wyszła genialna :) Rewelacyjna :) Pyszna :) Zrobiłam wszystko na raz tzn odcisnęłam mocniej daktyle, dodałam więcej płatków i użyłam papieru do pieczenia. Spód rewelacyjny, cała reszta jeszcze lepsza (jeśli może być lepsza). Użyłam tym razem borówek do posypania; pyyyycha :)Sama raczej nie jem słodkiego, ale tym razem nie mogłam się oprzeć. Dziękuję bardzo.
Usuń:)
UsuńNie mam dostepu do platkow jaglanych, cos zamiennego?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń