Pasta z suszonych pomidorów i orzechów brazylijskich
06:37
Dziś coś błyskawicznego w przygotowaniu, znów z kaszą jaglaną w roli głównej. Chyba powinnam zmienić nazwę bloga tak, żeby zawierała w sobie jagły :) Fakt faktem, jestem wielką fanką kaszy jaglanej. O jej niesamowitych właściwościach można byłoby napisać książkę, a sposobów jej przygotowania jest bez liku. Stanowi świetną bazę zarówno do wykwintnych potraw jak i szybkich przekąsek.
Pasta, którą polecam tym razem, powstała w prezencie mikołajowym dla mojej Siostry. I bardzo przypadła jej do gustu. Wysyłam więc przepis w świat, może i ktoś inny znajdzie taki aromatyczny słoiczek np. pod choinką? :)
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 6 suszonych pomidorów
- 6 orzechów brazylijskich
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki octu winnego balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ostropestu (opcjonalnie)
- Orzechy siekamy i prażymy 2 minuty na suchej patelni.
- Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera, miksujemy na gładką pastę.
2 komentarze
Czy można dać inne orzechy?
OdpowiedzUsuńMożna, ale smak będzie inny. Polecam eksperymenty. :)
Usuń