Sernik jaglany bez pieczenia

12:36



Kasza jaglana gości na naszych talerzach chyba w każdej możliwej postaci: na słodko, na słono, w formie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :)



Składniki:

CIASTO:
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- sok z 1 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika)
- 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- garść rodzynek


POLEWA:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego
- ew. 1 łyżka masła klarowanego


  1. Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut na małym ogniu, żeby pozbawić ją goryczy.
  2. Zalej kaszę 2 szklankami gorącej wody, dodaj sok z pomarańczy, skórkę i cukier/syrop.
  3. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Może to zająć nawet do 40 minut. Gotuj do momentu odparowania całej wody.
  4. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą masę miksuj za pomocą blendera z olejem kokosowym i mąką. Można to robić na raty, na końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki.
  5. Masę przełóż do formy (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia), mocno dociśnij.
  6. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę, słód i masło. Polej sernik polewą i posyp odrobiną skórki.
  7. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. 

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Spadła mi Pani z nieba! Nie moge spożywać glutenu i laktozy a od barrdzo długiego czasu "chodzi" za mną sernik. Oj te święta będą udane;) Będę tu częstym gościem ;)

    Pozdrawiam,
    Kasia

    P.S życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego ROku

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie się cieszę! Bardzo miło przeczytać takie słowa na początku mojej przygody z blogowaniem. :) Zapraszam więc po kolejne przepisy, wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie potrawy wygladaja przepysznie, ja równiez musze zrezygnowac z glutenu, nabiału i cukru . Juz dodałam do ulubionych :D. Czy mąkę kokosową mogę zastąpić kukurydzianą ? ( przyznam sie ze nie wiem czy kukurydziana ma gluten, dopiero zaczynam w tej kwestii ) . Nie wiem gdzie mogła bym dostac mąkę kokosową . Pozdraiwam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) co do mąki kokosowej - bardzo ją lubię, bo nie wymaga obróbki termicznej i (co jest ważne w tym przepisie) silnie wiąże wodę, czyli spaja ciasto. Można ją kupić w sklepach że zdrową żywnością, w internecie i w większych sklepach typu Tesco, Stokrotka. Można też ew. zmienić wiórki w młynku do kawy i podsuszyć w piekarniku, ale to może różnie wyjść. Mąka kukurydziana nie ma glutenu, ale wymaga obróbki termicznej. Pozdrawiam serdecznie! ;)

      Usuń
  4. Dzien dobry :) moglabym zastapic sok z pomaranczy czyms innym? Niestety nie moge spozywac cytrusow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ewentualnie kwasek cytrynowy wchodzi w grę?

      Usuń
    2. mysle ze troche moglabym dac :)
      Myslalam aby wymienic sok na mleko roslinne, co myslisz?

      Usuń
    3. Można, ale smak będzie nieco inny.

      Usuń
  5. Zapowiada się pysznie! Dziękuję za inspirację :-)
    Można użyć mąki amarantusowej zamiast kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie. Po pierwsze dlatego, że mąka amarantusowa wymaga obróbki cieplnej (a kokosowa nie), a po drugie jest bardzo intensywna w smaku i mogłaby dominować. Radzę jednak użyć mąki kokosowej :)

      Usuń

Subscribe