Szybkie meksykańskie sakiewki z papieru ryżowego

06:21

Papier ryżowy to moje ostatnie odkrycie. Wcześniej podchodziłam dość sceptycznie do tych cienkich, sztywnych arkusików. Postanowiłam jednak je kupić i "coś" z nich zrobić. I tak się zaczęło... Oto jeden z pierwszych przepisów na szybkie dania z wykorzystaniem papieru ryżowego. Meksykańskie sakiewki - banalne w wykonaniu, przygotowane ze składników, które akurat były w lodówce i trzeba było je zjeść. :) W sam raz na błyskawiczny obiad lub ciepłą kolację. 




Składniki (na 8 sztuk):

- 8 arkuszy papieru ryżowego (o średnicy około 20cm)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 4 suszone pomidory w oleju
- 1 cebula

- 2 łyżki oleju z pomidorów lub oliwy
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku

  1. Kaszę miksujemy w pojemniku blendera z pomidorami, olejem, przyprawami i czosnkiem. Ew. dodajemy kilka łyżek wody, jeśli farsz jest zbyt gęsty.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie szklimy na oleju.
  3. Mieszamy kaszę, cebulę i kukurydzę. Ew. doprawiamy do smaku.
  4. Każdy arkusz papieru moczymy kilka sekund pod strumieniem wody, odkładamy na deskę, nakładamy 1 łyżkę farszu i składamy podobnie do krokietów, tworząc płaskie sakiewki.
  5. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju 5 minut z każdej strony.



You Might Also Like

1 komentarze

  1. zrobiłam je wczoraj na kolację! :) muszę popracować na doprawieniem, bo brakowało mi pikanterii ;) ;) albo dać więcej czosnku? będę eksperymentować! papier ryżowy dorwałam na przecenie za 1zł... dobrze, że wzięłam aż 3 opakowania, to teraz będę mogła testować różne wariacje na temat sakiewek. dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Subscribe